Majstrovstvá SK RC TRIAL - 5.kolo - 5.10.2019, Modrý Kameň

TRIAL Revúca

Re: Majstrovstvá SK RC TRIAL - 5.kolo - 5.10.2019, Modrý Kam

Poslaťod pera2008 » Pon 30. Sep 2019 9:27:29

Ja poviem len tolko, kolko sa do toho investuje, tak tolko z toho bude. Ja nemam problem, ze pridu madari. Aj madarom robia problemy nase drahy. ale ak ide niekto so seriovkou na trial, tak potom je aj taky vysledok. Podalsie vsetko co sa navrhovalo, aby sa to zlepsilo, tak nepadlo na urodnu podu, lebo organizuje to jedna skupina, ktora nema za sebou takych sponzorov ako je to u madarov. Cize madari do svojich aut investuju cas a peniaze, radia si a aj si pomahaju. Ak nechcete sutazit s madarmi, tak urobte tak kategorie a auta, aby ste s nimi nemuseli sutazit. Chybou nie je to, ze su to madari a ze chodia na nase akcie.
Mex Hilux Truggy
Toyota Landcruiser FJ45 pick up 1963
Rock crawler
Toyota BJ70 SWB
FJ45 Flatbed
Jeep Grand wagoneer 1980
MEX Hilux DABL canopy
Tamiya 4x4 hilux 1981
Tamiya CC-01 Hilux
Traxxas XO-1
FJ cruiser vaterra
Ford F350 HD
Obrázok užívateľa
pera2008

Poslaťod Peter NZ » Pon 30. Sep 2019 11:07:48

Peťo, zhrnul si to presne

pera2008 píše:Ja poviem len tolko, kolko sa do toho investuje, tak tolko z toho bude.

a nejde ani tak o to dať do toho peniaze ako o ochotu porozmýšlať a venovať tomu čas.... lebo naše modely sú zväčša podstatne drahśie ako tie maďarské....

pera2008 píše:Aj madarom robia problemy nase drahy. ale ak ide niekto so seriovkou na trial, tak potom je aj taky vysledok.

toto samozrejme platí výrazne.... model z krabice je len základom... lepším alebo horším..... potrebuje čas venovať sa mu, doladiť na svoj jazdný štýl.... a nie je to o peniazoch - lebo najdrahśia položka na zlepśenie auta sú gumy.... cca 50euro za 4 kvalitné gumy... väčšina naśich tieto aj kúpila, len nedoladila k autu výplne.... ďalśie sú tlmiče... chýba im zväčśa len správne doladenie... no a nakoniec motor - plne vyhovuje klasika.... len treba nastavi´t vhodný kompromis rýchlosti a jemnosti rozbehu..... investicia od 0 do cca 5 euro za pastorok..... a finančne sme hotovo... ostatné je už len snaha odpozorovať od ostatných, ćo funguje a čo nie....

pera2008 píše:Podalsie vsetko co sa navrhovalo, aby sa to zlepsilo, tak nepadlo na urodnu podu, lebo organizuje to jedna skupina, ktora nema za sebou takych sponzorov ako je to u madarov.

tu v jedinom by som nesúhlasil.... v maďarsku na jednom seriály - Veszprém - nie sú žiadne vecné ceny len diplom a pohárik alebo medaila... ceny sú až na záverečnom vyhodnotení, a sponzoorskú podporu má len HRCCT - ale to je vykúpené povinnou účasťou na zahraničných pretekoch v taliansku, rakúsku a poľsku, pričom sponzorská podpora tieto náklady nekryje.... a źe dostávajú drobné ceny kategórie klučenky, najazdové plechy, háky, kanistre, trička a šiltovky, občas nejaké gumy disky a tlmiče - tieto sa po preteku rozlosujú pre súťažiacich ako tombola....
ja si myslím, že ako Revúčania tak aj bystričania dávajú do organizácie pretekov značne viac úsilia aj financií ako maďari.... a napriek tomu u nás sa stretneme na jedinom seriály s problémami 15-20 pretekárov, pokiaľ tam je to bežne vyše 30-40 ľudí plus rodiny, deti, atď....

pera2008 píše:Cize madari do svojich aut investuju cas a peniaze, radia si a aj si pomahaju.

a toto je to zhrnuté najpodstatnejšie.... na jednej strane sú ochotný poradiť - na druhej strane chcú sa učiť, zlepšovať, vyvýjať ...

pera2008 píše:Ak nechcete sutazit s madarmi, tak urobte tak kategorie a auta, aby ste s nimi nemuseli sutazit. Chybou nie je to, ze su to madari a ze chodia na nase akcie.
[/quote]

:sk: hamer :stena:
defender 90
šasi-rc4wd / nápravy-tamiya / RC-FS-GT3C-8kanál
Land Rover defender D90.... https://www.dropbox.com/sh/g92em49gdyljz6n/AABeUME9f1uVhDlNXjQTYKQZa?dl=0
defender trochu inak... https://www.dropbox.com/sh/y9zzflnjfwhurlx/AAAEuVuzHnDs-oUHcx9G-smTa?dl=0
Obrázok užívateľa
Peter NZ

Poslaťod peter » Pon 30. Sep 2019 11:34:44

ja jazdím čisto pre radosť a keď sa mi podarí umiestniť sa tak je to pre mňa bonus. :)
to sa fakt niekto snaží jazdiť len kvôli prvému miestu a vecným cenám? - v tom prípade sa to dá urobiť tak, že zistíme, kto po víťazstve túži najviac a postupne vyradíme zo súťaže všetkých pred ním :) :) :)
no ale vážne - nie sme malé deti, aby sme sa rozplakali, že niekto je lepší, takže ak chcem naozaj vyhrávať, tak využijem pravidlá do posledného písmenka + trénujem denne a potom sa môžem smelo porovnávať s hocikým a nikoho nemusím vyraďovať zo súťaženia.
toľko môj názor
hovg

(ale som sa rozpísal, čo? :) )

Peter
peter

Poslaťod tony53 » Pon 30. Sep 2019 11:57:44

Každý mate v niečom pravdu, ale teraz už nič meniť nebudeme.
1:10 X-RAY T2´007, Dodge Stratus
1:10 X-RAY T1R, Škoda 130RS
1:10 Axial SCX, Trail Honcho
Obrázok užívateľa
tony53

Poslaťod Peter NZ » Pon 30. Sep 2019 15:21:46

peter píše:ja jazdím čisto pre radosť a keď sa mi podarí umiest............

(ale som sa rozpísal, čo? :) )

Peter

Peťo, od teba to bola ozaj nezvyčajná veta rozvitá..... :-) :-)
a samozrejme... dávam ti zapravdu... aj pre mňa je modelarćina zábava...drží ma vyše 45 rokov...... chodím, lebo ma to baví... syn sa mi smeje, že si nepamätá, kedy ma dačo tak chytilo...
a ano.. priznávam.... autíčka sú témou posledných asi 4 -5 rokov....pre mňa je to výzva hlavne z konštrukčnej stránky.... dať si cieľ za hranicou a snažiť sa tam dojsť... to ako vyklepať auto z plechu keď som s plechom nikdy nerobil... spravit ho plechové keď rozum káže prdnúť tam lexan kvôli ťažisku.... a naučiť ho jazdiť aby nebol na chvoste... proste program na dlhé zimné večery.... :-)
defender 90
Land Rover defender D90.... https://www.dropbox.com/sh/g92em49gdyljz6n/AABeUME9f1uVhDlNXjQTYKQZa?dl=0
defender trochu inak... https://www.dropbox.com/sh/y9zzflnjfwhurlx/AAAEuVuzHnDs-oUHcx9G-smTa?dl=0
Obrázok užívateľa
Peter NZ

Poslaťod palopolo » Pon 30. Sep 2019 15:41:53

Myslel som to cele inak, no uz sa to spat vziat neda. :(

Ospravedlnujem sa, Prepacte.
palopolo

Poslaťod pera2008 » Pon 30. Sep 2019 19:32:41

Ja vas vsetkych chapem. ja som to aj myslel tak, ze nemozete porovnavat MST, CC01 ( ochvilu 02 ) z axialom a ani z TRX. proste miesate jablka a hrusky a potom sa chudujete, ze vam to nejde. Este ani najuzsie SK RC nie je take uzske ako madarske. Proste ak ma niekto auto postavene na trial, tak je to lepsie ako univerzal, co v skutocnosti je len expedicak. Cize je to stale o peniazoch. Ano, da sa aj s trialovym jazdit expe, ale naco. Ak chceme mat trial, tak nech su rovnake velkosti podvozkov pokope, nech maju rovnake pravidla a uz to bude fakt len o jazdcovi a jeho doladovani.
Mex Hilux Truggy
Toyota Landcruiser FJ45 pick up 1963
Rock crawler
Toyota BJ70 SWB
FJ45 Flatbed
Jeep Grand wagoneer 1980
MEX Hilux DABL canopy
Tamiya 4x4 hilux 1981
Tamiya CC-01 Hilux
Traxxas XO-1
FJ cruiser vaterra
Ford F350 HD
Obrázok užívateľa
pera2008

Poslaťod Peter NZ » Pon 30. Sep 2019 20:31:50

Peťo, stále si v omyle ohľadom rozmerov a stavebných predpisov.......

vyberiem ti z pravidiel len základné rozmery a stavebné obmedzenia.... ... najprv naše.... potom maďarské

kategória ABS....... street
šírka cez kolesá minimálne............................. SK -190mm........HU - 190mm
rázvor náprav minimálne................................SK - 240mm........HU - 242mm
priemer pneu..............................................SK - 120mm........HU - 105mm
koleso smie trčať mimo karosériu maximálne....... SK - 2/3 šírky...... HU - 5mm

úpravy karosérie, nárazníky
SK - karoséria môže byť zrezaná do šikma, zrezané skrátené nárazníky
HU - karoséria nesmie byť tvarovo upravovaná oproti realnemu autu, nárazník v plnej šírke musí kryť čelo auta, nie sú povolené karosérie truggy, zadné platá, trubkové zadky.... musí to byť realne sériové auto

kategória lexan.......ultimate
šírka cez kolesá minimálne............................. SK -190mm........HU - 210mm
rázvor náprav minimálne................................SK - 240mm........HU - ---mm
priemer pneu..............................................SK - 120mm........HU - 120mm
koleso smie trčať mimo karosériu maximálne....... SK - 2/3 šírky..... HU - karoséria musí dosahovať kolesá

takže kto si to pozrie... zistí, že naše stavebné pravidlá dávajú viac voľnosti smerom k lepšie jazdiacim autám.... smieme mať rovnaké alebo užšie autá, smieme mať kratšie autá, smieme mať väčšie alebo rovnaké kolesá, smieme mať užšie karosérie, kolesá nám smú viac trčať z karosérie.....
a že sa v maďarsku používajú drahšie autá.... v ABS/street sa používajú prevažne MST podvozky a karosérie z hračiek alebo často vlastné stavby, v lexanoch klasika axial a TRX..... takže prakticky to isté ako u nás....

takźe snáď som vyvrátil zažitú výhovorku, že v maďarsku majú užśie autá alebo drahšie autá.... lebo mst je tá najlacnejšia realne použiteľná stavebnica na trhu...
defender 90
Obrázok užívateľa
Peter NZ

Poslaťod Peter NZ » Pon 30. Sep 2019 20:36:36

palopolo píše:Myslel som to cele inak, no uz sa to spat vziat neda. :(

Ospravedlnujem sa, Prepacte.

Paľo, nie je čo prepáčiť.... to čo si napísal som už počul aj od iných.... tak ako som počul, že ani ja by som nemal štartovať....

lenže keď nepustime maďarov a možno ani mňa, tak na odstrel prídu ďalší... ty, malý tono, veľký tono, sosky........ a Perovi zakážu stavať trate.... :-D :-D :-D

Paľo, myslím si, že je dobre že si to napísal tak ako si napísal.... lebo je to téma ktorá je medzi súťažiacimi....za chvíľu sa pripravujú pravidlá na novú sezónu.... a tak každá nevyčistená tema, diskusia dobrá.... zo vśetkého môže vzniknúť dobrý nápad, ktorý oživí túto kategóriu....alebo aspoň prinesie jednoznačnosť na budúcu sezónu.

takže.. za mňa vďaka ;-)
defender 90
Obrázok užívateľa
Peter NZ

Poslaťod tony53 » Pon 30. Sep 2019 20:50:10

Ahojte.

(Niekto tu napísal 4 riadky a vraj sa rozpísal. Tak neviem, ako nazvať toto)

Už viackrát (a nie len tento roku) sa rozprúdila diskusia okolo pravidiel trialu. Od začiatku som (sme – Revúčania) presadzovali myšlienku, aby bol trial prístupný pre všetkých, nie len pre jazdcov, ktorí sú ochotný do toho vraziť neskutočné peniaze. Chceli sme proste dosiahnuť, že „kúpim auto a idem jazdiť“. Vychádzali sme z toho, že prevažná väčšina z nás (Vás) má expedičné autá, ale okrem expedícií si chceme aj trochu zasúťažiť – to sme „okopírovali“ od Bystričanov - veď oni to všetko začali. Preto je aj v názve pravidiel uvedené „expedičný trial“. Rozmerové „obmedzenia“ v pravidlách mali zaistiť, aby sa našich pretekov nemohli zúčastňovať „trialové užovky“, aké poznáme napr. z pretekov na Morave, alebo v Čechách (tam sme s Axialmi nemali šancu). Zároveň sme museli ale nastaviť rozmery tak, aby sa mohli pretekov zúčastniť aj tí, ktorí si kúpia RC model od Tamiye. Ale aj tak je veľký rozdiel medzi Tamiyou (šírka 195mm, rázvor 247mm) a Axialom (šírka 225mm, rázvor 313mm). A Traxxas je ešte väčší.

V minulosti už padli aj návrhy na vytvorenie viacerých kategórií podľa veľkosti alebo typu.
Na Kráľovej studni bol návrh na samostatnú kategóriu pre Traxxasy. V Telgárte na kategórie podľa rozmerov s inou šírkou bránok. Nebránime sa zmenám pre budúci rok, ale urobiť kopu kategórií, aby v každej súťažili 1-2 autá sa mi nezdá ten správny smer. Veď aj teraz máme niekedy problém, aby nás v kategórií bolo viac ako 5, aby sa započítavali body do seriálu MSR.

To čo písal Paľopolo (načo mám ísť, aj tak nevyhrám) sa naplno prejavilo v žiakoch, kde viacero nádejných talentov skončilo, lebo rodičia neboli ochotný do modelu za 400 - 500€ investovať ešte ďalších 300 - 400€, aby auto bolo konkurencie schopné.

Záver:
Tento rok to už nejako „doklepeme“ a pre budúci rok skúsime vymyslieť niečo nové. A vraj sa chystá aj ďalší klub, ktorý má záujem organizovať preteky. Cez zimu si sadneme a vymyslíme, čo a ako.

(nerád, ale musím skončiť, došiel mi atrament)
1:10 X-RAY T2´007, Dodge Stratus
1:10 X-RAY T1R, Škoda 130RS
1:10 Axial SCX, Trail Honcho
Obrázok užívateľa
tony53

PredchádzajúciĎalší

Späť na TRIAL Revúca

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia